Wonen

Asbestsanering, hoe zit dat?

Wil je  asbestsanering doen? Dan kun je je asbestverwijdering professioneel laten uitvoeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in asbest. Professionele asbestverwijdering is om asbest veilig te verwijderen met adequate geavanceerde methoden en apparatuur. Asbestsanering, vooral van asbest waarvan asbestvezels zijn vrijgekomen, moet serieus worden aangepakt. Asbest dat niet meer aan zijn vezels gebonden is, wordt namelijk door de lucht meegesleurd en is gevaarlijk bij inademing. Het grootste risico is dat iemand die wordt blootgesteld aan asbestvezels ademhalingsproblemen kan krijgen die longweefsel kunnen beschadigen dat letsel veroorzaakt.

Waarom moet asbest verwijderd worden?

In grote steden als Utrecht vind je nog veel oude gebouwen waarin asbest wordt gebruikt, dus bedrijven die asbest verwijderen Utrecht zijn het meest gewild. Asbest beleefde zijn hoogtijdagen rond de jaren ’70, toen diverse asbesttoepassingen op grote schaal werden toegepast in de bouwsector. Echter, na veel onderzoek werd de toepassing van spuitasbest in 1977 verboden. De negatieve effecten werden steeds meer voelbaar naarmate er meer gevallen opdoken door het vrijkomen van ongebonden asbestvezels. Daarom werden in 1985 alle toepassingen van ongebonden asbest verboden. In 1994 werd al het gebruik van asbest volledig verboden. Het punt is dat asbest waarvan de vezels worden blootgesteld een schadelijk effect kan hebben op de gezondheid. Daarnaast kan asbest ook het milieu vervuilen omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Daarom moet niet alleen de verwijdering van asbest, maar ook de verwijdering van asbest worden overwogen en strikt worden gereguleerd door de milieuwet.

Hoe asbest veilig verwijderen en afvoeren?

Je kunt je asbest veiliger verwijderen en afvoeren als je de hulp inschakelt van een asbestverwijderingsbedrijf dat hiervoor een speciale vergunning heeft. Zelf asbest verwerken wordt afgeraden, zeker niet als het beschadigd is en de vezels los zitten. Zelfs als je dit doet, wordt je geacht de wetten op het gebied van milieubescherming te overtreden en kun je een waarschuwing of sanctie krijgen. Je kunt wel eerst de definitieve wettelijke informatie over het verwijderen van asbest bij je gemeente opvragen. Dan kun je contact opnemen met een bedrijf dat professioneel omgaat met asbestverwijdering. Zo kan schadelijk asbest op een veiligere manier worden gehanteerd en verwijderd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *